Bron: Friesch Dagblad

Friese zorgorganisaties proberen hun medewerkers voor te bereiden op een eventuele tweede coronagolf. Daarbij worden nieuwe technieken ingezet, zoals een virtual reality-training.

,,Kijk naar het gele stipje. Heb je dat? En selecteer daarna met je ogen een antwoord op de vraag die je wordt gesteld. Daarna gaat het vanzelf.”

De instructies van David de Jong zijn kort maar krachtig. Hij geeft ze aan iedereen die een VR-bril opzet en in 3D kijkt naar de interactieve video die is ontwikkeld voor Friese zorgmedewerkers. De Jong, werkzaam bij Patyna, demonstreert de techniek in het gebouw van GGD Fryslân in Leeuwarden. Vanaf vandaag maakt de VR-module deel uit van de tweedaagse training COVID-19 COACH , een initiatief van het Expertiseteam Corona Friesland, waarin de Friese zorginstellingen, Zorgkantoor Friesland en GGD Fryslân samenwerken.

Olievlek

De training is bestemd voor infectiepreventie-medewerkers van verpleeg- of verzorgingshuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, vertelt Clary Bangma, projectleider namens GGD Fryslân. ,,Het is de bedoeling dat zij hun kennis na de training weer overdragen op collega’s. Het moet gaan werken als een olievlek.”

Tweede golf

De training bestaat uit diverse onderdelen en moet de zorgmedewerkers voorbereiden op een forse toename van het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus, de tweede golf waarvoor sommige medici waarschuwen. Aan bod komen onder meer basishygiëne, isolatieverpleging, bron- en contactonderzoek, het gebruik van beschermingsmiddelen en het vroeg signaleren van een coronabesmetting. Medewerking wordt verleend door een longarts van het MCL en een zorgmedewerker.

 

In de ene video staat een situatie in de thuiszorg centraal, in de andere een situatie in een zorginstelling

 

De VR-module is het praktijkonderdeel van de training, zegt Bangma. Er zijn twee interactieve video’s gemaakt, elk van vijftien minuten. In de ene video staat een situatie in de thuiszorg centraal, in de andere een situatie in een zorginstelling. De scènes worden gespeeld door acteurs.

Beschermende kleding

De medewerker die met een VR-bril naar de video kijkt moet vragen beantwoorden of ergens op reageren. Dat kan door ergens gericht naar te kijken, bijvoorbeeld het vakje waarin staat dat de verpleegkundige die in de video voorkomt eerst beschermende kleding moet aantrekken voordat een patiënt wordt bezocht. ,,De techniek registreert het antwoord en stuurt je vervolgens door naar de volgende scène en vraag. Het is een beetje vergelijkbaar met een game”, zegt De Jong. Hij hielp mee bij de ontwikkeling van de VR-module, die overigens ook in 2D op smartphone, tablet of laptop is te volgen.

 

Het is een beetje vergelijkbaar met een game

 

De situaties die in de video’s worden voorgelegd komen rechtstreeks uit de praktijk, vertelt Bangma. ,,Natuurlijk weten de zorgmedewerkers wel hoe het hoort als ze te maken krijgen met een infectieziekte. Maar door de coronacrisis moeten we nog alerter zijn. Daar moeten deze video’s aan bij dragen.”

Longinfectie

Volgens Bangma draait het om toerusting en kennisverbreding. ,,Hoe herken ik een longinfectie en wat moet er dan gebeuren? Hoe bescherm ik mijzelf en mijn collega’s? Hoe zit het ook alweer met de voorschriften en richtlijnen? Dat soort vragen komen aan de orde.”

 

We willen dat de VR-module wat langer meegaat

 

In de beide video’s komt het woord corona overigens niet voor. Dat is een bewuste keus, legt Bangma uit. ,,We gaan er vanuit dat er over enkele maanden een vaccin tegen corona is. Maar longinfecties zullen blijven bestaan. Daarom willen we dat de VR-module wat langer meegaat en dat kan doordat we de video’s niet helemaal aan corona ophangen.”

Warme zorg

De VR-module is mede ontwikkeld door het programma Anders Werken in de Zorg Fryslân. In dit programma werken acht Friese zorginstellingen samen om slimme zorgtechnologieën te introduceren. ,,Met het inzetten van die technologieën willen we het werken in de zorg aantrekkelijk houden. Dankzij de technologie houdt een zorgmedewerker hopelijk tijd over voor wat we de warme zorg noemen, het directe contact met de patiënt”, zegt programmamanager Paulien van der Meulen.

120 deelnemers

De eerste tweedaagse training waar de VR-module deel van uitmaakt is in het covidhuis van verpleeghuis Anna Schotanus in Heerenveen. In totaal hebben zich 120 deelnemers aangemeld, zegt Bangma van de GGD. ,,Allemaal werkzaam voor Friese zorginstellingen.”

Er is inmiddels ook uit andere delen van het land belangstelling voor de VR-module, die ook apart van de training te volgen is.